Infiintată în 1997, Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România a fost reorganizată în 2007. FGZAR a urmărit încă de la început reprezentarea intereselor tuturor membrilor sai în parteneriatele interne și internaționale, dar și armonizarea situației grădinilor zoo și acvariilor din România cu standardele europene din domeniu.
Din 2012 FGZAR este membru asociat EAZA (cea mai înaltă poziție pe care o poate avea o asociație națională în cadrul EAZA-European Association of Zoos and Aquaria)."

Ursul Tibetan

 

Ursul tibetan, sau asiatic, este un urs de mărime medie, foarte asemănător cu ursul american. Durata de viață este de 25 ani. Ursul tibetan este un mamifer mediu, având o lungime de 2 m și înalțime de 1 m-1,2 m și o grutate de 90-200 kg, în dependență de sex și subspecie. Blana sa are o culoare neagră, foarte rar, brună. Ei au niște urechi foarte mari în comparație cu capul și pe piept au segment de blană albă în forma literei U. Urșii asiatici sunt omnivori. Dieta lor coinstă din fructe, miere, insecte și nevertebrate mici, precum și vertebrate mici.

Urșii tibetani sunt răspândiți în Asia de Sud-Est și de Est. Ei sunt întâlniți în așa țări, precum: Afganistan, Pakistan, Nepal, India de nord, Butan, Burma, China de Vest (regiunea Tibet), China de Nord-Vest, precum o subspecie în sudul Rusiei.